FUAT KAV - Güncellenme : 05.10.2014 02:14
Savaş bir hamle, bir darbe veya bir muharebe ile kazanılmayacağı gibi, bir-iki ileri atılımla da kayıp edilmez. Bazı muharebeleri kaybetmek de, kazanmak da; zaman zaman geri çekilmeler de, ileri hamleleri yapmak da mümkündür. Savaşın felsefesinde tek rota, düz mantıkla hep ileri ve hep vurma, hep sonuç alma yoktur. Bu anlamda savaşların genel gidişatını belirleyen bir-iki geri veya ileri hamlenin sonuçları değildir. Esas olarak savaşın kaderini belirleyen son ana muharebedir. Bu son muharebede kaybetmek yoktur. Kaybetmek savaşı bir bütün olarak kaybetmek demektir.

Rojava Devrimi, ama daha çok da Kobanê savunması için yapılan savaşı da bu çerçevede ele alıp değerlendirmek en doğrusudur. Henüz son muharebenin yapılmadığı Kobanê savunması için daha yapılacak çok şey vardır. Henüz uygulanmayan, başvurulmayan onlarca askeri taktik vardır. İşte bu taktiklerden birisi şehir savaşıdır.

Şehir savaşı, tekniki ve silah donanımı bakımından zayıf olan bir gücün, kendisinden lojistik olarak çok daha üstün olan düşmanını şehir labirentlerinde boğma savaşıdır. Düşmanın bilmediği, tanımadığı ve yabancı olduğu şehirde onunla çok daha zengin askeri taktiklerle savaşmayı ifade eden şehir savaşı, karşı taraf için tam bir bataklıktır. Tuzaklarla dolu olan şehir savaşı, sözcüğün gerçek anlamında bir kurt kapanıdır da. Kurtun kuzuyla oynamayı da ifade eden şehir savaşı, eğer büyük bir hata yapılmazsa şehir savaşını tercih eden güç asla yenilmez. Stalingrad savunması bu savaş tarzının en somut ifadesi olarak tarihe geçmiştir.

Kobanê savunması, şimdi tam da bu taktiği, yani şehir savaşını uygulama aşamasına girmiştir. Çok üstün silah gücüyle kırda ve ovada düşmana karşı savaşmak yerine, onu şehre çekme, şehrin labirentlerinde onunla ‘oynama’, onun tanımadığı, bilmediği sokaklarda, ev ve dar labirentlerde savaşmak çok daha avantaj sağlayacaktır. Yılanı kuyruğunda tutup savaşmak çok daha kolaydır.

Rojava Devrimi’nin askeri stratejisini belirleyenler daha baştan beri “Kobanê düşmeyecek, ne pahasına olursa olursa korunacak” demiş ve şunu eklemişlerdi: “Askeri stratejimiz zengindir. Kır, dağ, ova ve şehir gerillacılığı konusunda oldukça tercübeliyiz ve şartlara göre bir taktiğimiz öne çıkarken diğer taktiğimiz tali plana düşebilir. Örneğin; bazen kır, bazen ova, bazen de şehirde savaşma taktiğimiz yer değiştirebilir...”

İşte şimdi kırda ve ovada savaşma taktiği yerine, şehirde savaşma taktiği öne çıkmıştır ve günlerdir yapılan hazırlıklar esas olarak bu savaş, yani şehir savaşı genel savaşın kaderini belirleyecektir. Şimdiye kadar yapılan büyük savunma savaşı kırda ve ovada sürdürülmüştür. Düşmanın üstün silah ve teknik gücüne rağmen büyük bir direnme gösterilmiş, düşmana ikinci bir Şengal’in yaşanmasına izin verilmemiş, yapılan büyük direnme savaşı ile Kobanê halkı diz çökmemenin, dik durmanın destanını yaratmıştır.

Sehir savaşı; Kobanê için son muharebe savaşı olacaktır. Bu muharebe aynı zamanda büyük bir irade ve taktik muharebesi de olacaktır. Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle, göğüs göğüse, süngü ile, taş ile, beden ve irade ile savaşılacak. Kürt kadınları, Kürt erkekleri, Kürt bilginleri ve Kürt çocukları bu kutsal şehrin labirentlerinde zalimlere karşı büyük direnecekleri kesindir. Bu konuda en ufak bir tereddüt yoktur. Nasıl ki son bir yıldır nefes nefese büyük direndilerse, Kobanê şehrinin sokaklarında da büyük direnerek IŞİD denilen vahşi düşmanı bu kutsal direniş diyarında onları döktüğü kanda boğacaktır...

Askeri taktikte geri çekilmek, tarz değiştirmek, güç biriktirme sürecinde nefes almak, düşmana ölümcül darbeyi vurmak için savaş mekanını  değiştirmek son derece doğal iken, şehir savaşı için yapılan hazırlıkları farklı temelde değerlendirmek hem askeri taktikten anlamamaktır, hem de yapılan görkemli direnişten fazla bir şey anlamamaktır...

YPG Askeri Konseyi’nin şu açıklaması her şeyi izah etmektedir: “Halkımız ve dostlarımız bize güvensin ve hiçbir zaman umutlarını kaybetmesinler ki, kazanan biz olacağız. Kobanê düşmanlarımıza mezar olacak, IŞİD’i bir daha asla dirilmemek üzere Kobanê’de mezara gömeceğiz. Bu temelde Kürt gençleri ve eli silah tutan herkesi Kobanê’de bizimle birlikte onur, şeref, vatan ve namus savaşına katılmaya çağırıyoruz...
 
Yukarı